Salcia energetică

Salcia cu creștere rapidă (SRC) și ciclu rotativ, este o cultură perenă agricolă, cultivată pentru producerea de material lemnos folosit pentru căldură și pentru generarea de energie electrică.

Salcia energetică este o sursă alternativă de energie. Are un ritm de creştere foarte accelerat (în timpul verii poate creşte şi 3 cm/zi), are o putere energetică foarte mare (4900 kcal/kg) şi mai ales are costuri de producţie foarte mici.

Marea diferenţă între salcie şi cărbuni sunt emisiile poluante eliberate în atmosferă. Arderea salciei în forma brută sau peletizată are emisii aproape de zero. Pe lângă producţia de energie termică, salcia energetică poate fi utilizat în diferite domenii.

Salcia energetică este una dintre cele mai eficiente strategii pentru înlocuirea combustibililor fosili si pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. 

Salcia energetică este o plantă cu creştere rapidă (ca. 3-3,5 cm/zi), aducând în primul an 1-3 lăstari şi ajungând la 2-3 m înălţime

Daca restul de plante silvice au nevoie de 3-5 ani până când pot fi recoltate şi utilizate în scopuri energetice, salcia poate fi recoltată din doi în doi ani, având un volum de masă lemnoasă de 40-60 t/ha/recoltare material uscat.

Caracteristica cea mai importantă pentru care a câştigat teren în cultivarea ei în ultimii ani (Suedia peste 50.000 ha, Ungaria peste 2.000 ha, Polonia etc.) este cea de creştere rapidă atât în lungimea lujerilor cât si în volum, dar pe lângă acest avantaj mai putem enumera o serie de alte avantaje, motiv pentru care în ultimii 3-4 ani a intrat în atenţia fruntaşă şi în UE, unde s-a luat hotărârea de a fi subvenţionată ca plantă energetică.