Oportunități

Oportunitatea cultivării salciei energetice în România

  1. Suprafețe agricole nefolosite

Salcia nu este o planta exigenta, acesta va creste pe o gamă largă de tipuri de sol și de condiții de mediu, și în comun cu alte culturi, productivitatea va fi determinată de fertilitatea solului, temperatura, și disponibilitatea de apă și lumina.

2. Perdedle de protecție din salcie energetică având diverse destinații

​​a) Perdele de protecție din salcie energetică in jurul localităților din mediul rural

Din cauza intemperiilor iernii multe localități rămân izolate. Crearea unor benzi de protecție de 25-50 m lățime de salcie energetica în jurul localităților ar stopa și reține zăpada

b) Parazăpezi

Parazăpezile vii sunt sisteme agroforestiere, similare ca și cordoanele de protectie, și constau din rânduri de vegetație plantate dens și care îndeplinesc aceeași funcție ca și gardurile de zăpadă construite.

c) Perdele de protecție a terenului cultivate (agrosilvicultură)

Sunt plantate de-a lungul marginilor terenurilor cultivate pentru a preveni eroziunea solului, a proteja culturile de vânt și de zăpadă.

În zonele unde drenajul este dificil sau imposibil de efectuat, nu există un efect mai benefic decât cel furnizat de copaci şi arbuşti. De asemenea, copacii, arbuşti, gardurile vii pot furniza protecie (perdele) pentru culturile expuse vânturilor puternice din câmp deschis.

d) Perdele de protecție a gospodăriilor

Acestea sunt plantate în jurul gospodăriei pentru a proteja clădirile, oameni și animalele de vânt și de zăpadă, ​​cu scopul de a conserva consumul de energie pe gospodărie, a furniza umbră pentru animale în timpul verii, a controla troienele, etc.

e) Perdele de protecție a fermelor de animale

Pot fi plantate în jurul fermelor de animale pentru a ajuta la gestionarea impactului mirosului de fermă și a altor emisii în aer (de exemplu, praf).

 

f) Bariere acustice din salcie energetică

g) Garduri de împrejmuire pentru proprietăți private